top of page
131210145856-13-handshakes-truman-church

Alianțe

Germany-Poland-September-1-1939.jpg

Începutul războiului

La 1 septembrie 1939, Germania a invadat Polonia sub pretextul că polonezii au efectuat o serie de operațiuni de sabotaj împotriva țintelor germane din apropierea graniței. Două zile mai târziu, pe 3 septembrie, după ce un ultimatum britanic adresat Germaniei, în care i se cerea să înceteze operațiunile militare, a fost ignorat, Regatul Unit și Franța, urmate de Dominioanele independente ale Commonwealth-ului Britanic au declarat război Germaniei.

Deși în mod oficial războiul nu a început decât în 1939, odată cu invazia germană în Polonia, războiul a început mult mai devreme în Asia și Africa, odată cu invazia italiană în Etiopia (1936) și cea japoneză în China (1937). În scurtă vreme, războiul s-a extins la scară globală, în Europa și în Oceanul Pacific.

to About
140828132531-01-world-war-ii-0828-horizo

Fronturi

1200px-Wernberg1945.jpg

Sfârșitul războiului

La 16 decembrie 1944, Germania a făcut o ultimă încercare de a ține Frontul de Vest folosind cele mai multe dintre rezervele rămase pentru a lansa o masivă contra-ofensivă în Ardeni încercând să-i despartă pe Aliații Occidentali, să încercuiască porțiuni mari din trupele acestora și să captureze principalul lor port de aprovizionare, Anvers, în scopul de a putea negocia o pace. În februarie, sovieticii au pătruns în Silezia⁠ și Pomerania⁠, în timp ce Aliații Occidentali au intrat în Germania de vest și au închis Rinul. Prin martie, Aliații au traversat Rinul la nord⁠ și sud de Ruhr⁠, încercuind Grupul de Armate B German⁠, în timp ce sovieticii înaintau către Viena. La începutul lunii aprilie, Aliații Occidentali au început să înainteze și în Italia⁠ și au înaintat rapid prin vestul Germaniei, în timp ce forțele sovietice și poloneze au luat cu asalt Berlinul la sfârșitul lunii aprilie. Forțele americane și sovietice s-au întâlnit la râul Elba⁠ pe 25 aprilie. Pe 30 aprilie 1945, a fost capturat Reichstagul, ceea ce a însemnat înfrângerea militară a Germaniei Naziste. Forțele germane au capitulat în Italia pe 29 aprilie. În noaptea de 9-10 martie, bombardiere B-29 ale USAAF au lovit Tokyo⁠ cu mii de bombe incendiare⁠, care au ucis peste 100.000 de civili și au distrus 42 de mile pătrate în doar câteva ore. În următoarele cinci luni, USAAF a incendiat în total 67 de orașe japoneze⁠, ucigând 393.000 de civili și distrugând 65% din zonele construite. 

KingParisPeace1946.jpg

Tratatul de pace

Pe 4 februarie, liderii SUA, Regatului Unit și uniunii Sovietice s-au întâlnit la conferința de la Ialta. Ei au convenit asupra ocupației Germaniei după război. La 11 iulie, liderii Aliați s-au întâlnit la Potsdam, Germania. Ei au confirmat acordurile anterioare despre Germania, și au reiterat cererea de capitulare necondiționată a tuturor forțele japoneze, în special afirmând că „alternativa pentru Japonia este distrugerea imediată și totală”. Aliații au cerut capitularea necondiționată a Japoniei în Declarația de la Potsdam⁠ din 27 iulie, dar guvernul Japonez a respins apelul. La începutul lunii august, USAAF a aruncat bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki. Aliații au justificat bombardamentele atomice ca o necesitate militară, pentru a evita invadarea insulelor Japoneze⁠, care ar fi costat viețile a între 250.000–500.000 de militari aliați și a milioane de soldați și civili japonezi. Pe 15 august 1945, Japonia a capitulat, actul capitulării fiind semnat în cele din urmă pe puntea vasului american de război USS Missouri, la 2 septembrie 1945, ceea ce a pus capăt războiului.

bottom of page